Dzień Promocji Zdrowia

ROK SZKOLNY 2017/2018

 
      


6 listopada 2017r. kolejny raz obchodziliśmy Szkolny Dzień Promocji Zdrowia.
Każda klasa, od pierwszej aż do siódmej, wraz z wychowawcą przygotowała zdrowe i kaloryczne śniadanie.

Były to najczęściej kolorowe kanapki, sałatki, owocowe szaszłyki lub przepyszne zdrowe i słodkie desery.
Po „ciężkiej” pracy wszyscy wspólnie zasiedli do stołu, aby spożyć przygotowany przez siebie posiłek.
To niezwykłe „spotkanie” z pewnością jeszcze nie raz zostanie powtórzone.

 

   
  
                     ZOBACZ WIĘCEJ              BAL WITAMINEK                                
 
ROK SZKOLNY 2016/2017
   
   

Dnia 9.11.2016r.  świętowaliśmy w naszej szkole Dzień Promocji Zdrowia, którego, w tym roku szkolnym, priorytetem  jest zdrowe odżywianie.
Dla społeczności szkolnej był to szczególny dzień.

W działania włączyli się nie tylko uczniowie i nauczyciele, ale także rodzice. 

Sponsorem zewnętrznym była firma ?GRUCHA?, która zaopatrzyła nas w świeże owoce i warzywa.

Na jeden dzień staliśmy się kolorową szkołą.

Uczniowie mieli za zadanie przebrać się za warzywo lub owoc, ewentualnie mieć na sobie kolorowy strój.
Pierwszy etap edukacyjny

Najmłodsi wraz z wychowawcami  przygotowali kąciki zdrowej żywności. Te przepiękne kompozycje podziwialiśmy  na korytarzu I piętra. Zostały one oczywiście upamiętnione na zdjęciach.

Na trzeciej godzinie lekcyjnej wszyscy uczniowie wraz wychowawcami spotkali się w holu, gdzie obejrzeli prezentację multimedialną poświęconą walorom zdrowotnym wody. Przygotowała i przedstawiła ją nauczycielka języka angielskiego, pani Ula Sówka.
Dzieci odpowiadały na pytania związane z  prezentacją, a najlepsi zostali nagrodzeni batonikami z musli.
Każda klasa głośno recytowała swoje hasło o tematyce zdrowotnej.
Podczas spotkania uczniowie otrzymali wodę mineralną oraz książkę ?Porady żywieniowe dla całej rodziny?  z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu łódzkiego.
Na koniec spotkania każda klasa wraz z wychowawcą miała zrobione zdjęcie, które to posłuży komisji do oceny w konkursie na najciekawiej przebrany zespół klasowy.
Drugi etap edukacyjny
 Na czwartej godzinie lekcyjnej każda klasa wraz z wychowawcą przygotowała zdrowe, kolorowe potrawy, które później znalazły się na kiermaszu zdrowej żywności.
Stoły prezentowały się wspaniale. Pomysłowość podania niektórych produktów przeszła oczekiwania wszystkich. Prym wiodły sałatki i koreczki owocowo-warzywne, sery, kolorowe kanapki na ciemnym pieczywie. Pojawiły się także przetwory i ciasta własnego wyrobu, np. z fasoli, kaszy jaglanej, a także świeżo wyciskane soki, owocowe szejki, musli z jogurtem i wiele innych przepysznych niespodzianek.
 Zanim rozpoczęła się konsumpcja, przedstawiciel każdej klasy dokonał krótkiej prezentacji przygotowanych potraw. Podobnie jak w młodszych klasach  uczniowie również otrzymali wodę źródlaną oraz książkę ? Porady żywieniowe dla całej rodziny? z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu łódzkiego.
 W dalszej części spotkania dzieciom z klas starszych  została przedstawiona prezentacja multimedialna poświęcona zdrowemu odżywianiu,  przygotowana przez mamę uczennicy z klasy V b, Kasi Wojtczak.
Każda klasa zaprezentowała swoje hasło poświęcone zdrowemu odżywianiu.
W  dniu Promocji Zdrowia mogliśmy podziwiać  prace plastyczne naszych uczniów na wystawie poświęconej zdrowemu odżywianiu oraz zdrowemu stylowi życia przygotowanej przez nauczycielką plastyki, panią Justynę Rynkiewicz.

 

ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ